توصیه های مسکن سازی اساتید حوزه و دانشگاه به رئیس جمهور
به گزارش وبلاگ ویونا، خبرنگاران/قم جمعی از اساتید و مدیران حوزه های علمیه خطاب به دولت و مجلس با موضوع طرح مسکن زندگی بیانیه صادر کردند.

بیانیه جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه خطاب به دولت و مجلس محترم با موضوع طرح مسکن زندگی، تأمین چهار میلیون مسکن در دولت سیزدهم به توضیح زیرا است:
موضوع مسکن و توسعه محیطهای سکونتگاهی در ایران از دهه چهل تا به امروز دچار چالشها و معضلات عمدهای بوده و برای بهبود آن در این سالها، روینمودها و راهکارهای مختلفی تجربه شد که بعضی توانست توفیقاتی را کسب کند و بعضی هم خود منشأ معضلاتی از قبیل موارد زیر شد.
عدم توازن در آمایش سرزمین و ازدحام بیرویه جمعیت در منطقه ها خاص و کلان شهرها، توأم با تخریب محیط زیست
ناسازگاری فضاهای زیست با هویت، فرهنگ و سبک زندگی ایرانی اسلامی و در نتیجه تضعیف بنیان خانواده و کاهش احساس آرامش و سلامت عمومی
تصدیگری دولتی و کاهش مشارکت مردم در حل معضل مسکن و به تبع آن ایجاد بار مالی سنگین بر دوش دولتها
سوداگری در موضوع زمین و مسکن، در نتیجه افزایش فاصله طبقاتی و رشد سکونتگاههای غیر رسمی و حاشیه ای در اطراف کلان شهرها بدون امکانات زیست مناسب
امید است، اکنون که به لطف الهی یک نگرش انقلابی با تأکید بر حل معضل مسکن بر صدر قوه مجریه مستقر شده و مجلس انقلابی هم در کنار آن قرار گرفته است، شاهد اقدامات مؤثر و پایداری در این زمینه باشیم.
آنچه موجب نگرانی نگارندگان این بیانیه است تکرار بعضی از روینمودهای غلط در طرح مسکن زندگی (چهار میلیون مسکن وعده داده شده تا آخر دولت) است. روینمودهایی که با اتکا به بعضی از باورهای نادرست که عمدتاً از فقدان دقت علمی و عدم آگاهی به ظرفیتهای متنوعِ بالفعل و بالقوه جغرافیایی، علمی، فنی و حقوقی در کشور، نشأت می گیرد و سالها است در مقابل تحقق الگوهای مطلوب و شایسته مقاومت میکند.
از این روی کوشش شد در راستای دستیابی به یک الگوی مناسب و مطلوب با هویت اسلامی ـ ایرانی و با احتراز از تکرار رویکردهای نابجا در حل معضل مسکن، سیاستها و الزامات مطلوب و البته امکان پذیر و ممکن، برای طرح مسکن زندگی تهیه و تقدیم گردد. این سیاستها با تمسک به یک تفاهم علمی و نخبگانی و با توجه به شرایط و اقتضائات کنونی کشور، احصاء شده و انتظار میرود موجبات همدلی و همکاری میان دولت و مجلس انقلابی را فراهم نماید.
سیاستها و الزامات طرح مسکن زندگی:
1. صندلی و منزلت طرح مسکن زندگی، به گونه ای توصیف و تحلیل گردد که صرفاً منحصر به تأمین مسکن و ارتقاء رفاه ساکنین نباشد، بلکه با تأسی از اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ظرفیت رشد فضایل اخلاقی بر اساس ایمان و تقوای ساکنین را هم داشته باشد.
2. با تأکید بر عدالت در آمایش سرزمین و الگوی توازن جمعیتی، طرح مسکن زندگی باید زمینه ساز تمرکززدائی و مهاجرت معکوس از کلان شهرها به اماکن مساعدتر برای زندگی با قابلیت اشتغال زایی و کارآفرینی باشد.
3. با توجه به ضرورت استفاده پایدار از منابع، ضروری است که جانمایی و مکانیابی طرحهای مسکن زندگی به نحوی انجام گردد که وابسته به منابع استانهای دیگر نبوده؛ به خصوص موجب تشدید تنشهای آبی بین استانی نگردد.
4. سیاست کلی در طرح مسکن زندگی به گونه ای باشد که زمینه ساز کاهش تصدیگری دولتی بوده و شرایط ارتقاء مشارکتهای مردمی در مراحل مختلف طراحی، ساخت و بهرهبرداری را فراهم آورد.
5. در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و تأمین پایدار ملزومات و مایحتاج اساسی زندگی، ضروری است که طرح مسکن زندگی، زمینه را برای مولد بودن و خوداتکائی خانوادهها به وسیله تأمین فضای کسب وکارهای خردِ خانگی و محلی فراهم کند.
6. با هدف ارتقاء تعلق اجتماعی و ضرورت تقویت روابط اجتماعی میان واحدهای همسایگی، ضروری است که طرح مسکن زندگی در ارتباط با سایر عناصر فرهنگی، اجتماعی و محیطی، به نحوی برنامهریزی و طراحی گردد که با پرهیز از اجرای طرحهای تیپ و یکسان برای کل کشور، زمینه ایجاد احساس هویت و تعلق به یک محله معین برای ساکنان فراهم گردد.
7. نگاه به مسکن، در مقیاس محله و با موضوع مساجد به گونهای در نظر گرفته گردد که انواع احتیاجها از قبیل احتیاجهای فرهنگی، اداری، تفریحی، آموزشی، درمانی و ... به صورت روزمره تا هفتگی، در سطح محله و با کمترین سفرهای شهری و برون شهری تأمین گردد.
8. به منظور ارتقاء سطح دانش و مهارت ساکنین، ضروری است فضای مناسب و کافی برای شکلگیری یک چرخه دانشی وقف پایه با موضوع مساجد، در مقیاس محلی تأمین گردد تا بر اساس مدیریت دانش ساکنین منتج به ارتقاء کیفیت زیست و محیط زندگی گردد.
9. با توجه به اصل سی و یکم قانون اساسی و تأکید بر تأمین مسکن متناسب با احتیاج هر خانواده، مسکن وسیع (حداقل به اندازه 300 متر) دارای حیاط اختصاصی و امن، به لحاظ عدم دید و اشراف و با مالکیت مستقل برای هر خانواده در نظر گرفته گردد.
لحاظ کردن موارد فوق، بسترساز تحقق اهدافی همانند تحکیم بنیان خانواده، رشد جمعیت، محرومیت زدایی، خودکفایی و کاهش ناهنجاریهای اجتماعیِ ناشی از محیطهای سکونتگاهی نامطلوب خواهد شد. در این صورت است که میتوان طرح مسکن دولت سیزدهم را، مسکن مناسب و مطلوب با هویت اسلامی ـ ایرانی و در تراز یک الگوی پیشران در جهت تحول و پیشرفت معرفی کرد.
تخمین زده میگردد که تحققپذیری سیاستها و الزامات نهگانه فوق، در هشت بند نخست، با تفاهم نسبی و حداقل اختلاف برای اجرا روبرو گردد. لکن بند آخر این سیاستها که ضامن تحقق هشت بند پیشین خود و درعینحال خواسته جدی و صریح نهادها و اشخاص امضاءکننده این بیانیه هم هست، محل اصطکاک و چالش علمی باشد. درواقع این بند برخلاف بسیاری از مدلهای رایج، تأکید بر عدم مرتفع سازی و اجتناب از آپارتمان نشینی خانوادهها دارد و طبعاً با مخالفت بعضی از متولیان این امر همراه خواهد بود.
تحقق مطلوبیت مذکور در فوق، متوقف بر آزادسازی منضبط زمین در مقیاس آمایش سرزمین و توسعه افقی شهرها با رعایت قواعد خاصی است که منتهی به وسیع شدن بیرویه و توسعه پراکنده شهرها نگردد. عمده افرادی که با توسعه افقی شهرها مخالفت میکنند، بر دو مسئله اصلی تأکید دارند؛ اول: پرهزینه بودن توسعه افقی شهرها، به لحاظ امکانات، تأسیسات و مدیریت شهری و دوم: محدودیت زمین قابل احداث در کشور.
لکن ازنظر امضاءکنندگان این بیانیه دو مسئله فوق، اغلاط مشهور و بهظاهر علمی هستند که از قبل از انقلاب تا به امروز مبنای بسیاری از تحلیلها و برنامهریزیها قرار گرفته و آثار و پیامدهای منفی جبران ناپذیری بر حوزه مسکن و زندگی عموم مردم تحمیل نموده است. لذا با اتکا بر مجموعهای از تحقیقات انجامگرفته و آنالیز تجارب جهانی و ملی و با توجه به شرایط و اقتضائات کنونی کشور، براین باوریم که تحقق شرایط مطلوب مندرج در این متن امکان پذیر و قابلتوجیه است.
مؤید این مدعا، تحقیقات علمی مفصلی است که بارها در محافل علمی و کارشناسی ارائه و مورد مداقه قرارگرفته است. اهم این تحقیقات عبارت اند از: آنالیز توزیع مناسب جمعیت و تحلیل اندازه زمین قابل اسکان در پهنه سرزمین کشور ایران، تطبیق و مقایسه هزینههای مالی توسعه عمودی و توسعه افقی در شهرسازی ایران، آنالیز اثرات فرهنگی، روانی و اجتماعی مرتفعسازی در ایران و برآورد هزینه های مخفی تحمیل شده به دولت ناشی از آپارتمان نشینی خانواده ها در ایران. در ادامه به خروجی بعضی از این تحقیقات که مؤید جهت گیریهای این بیانیه است ، اجمالا اشاره می گردد.
موضوع کافی بودن زمین قابل احداث: با توجه به وجود فضاهای زیست پذیر کافی و مساحت وسیع کشور، امکان توسعه افقی شهرها و اجتناب از پیامدهای منفی آپارتمان نشینی خانوادهها، حداقل در کشور ما وجود دارد. کما اینکه بسیاری از کشورهای غربی هم برخلاف دهه های گذشته و ظاهر تبلیغاتی و رسانه ای شان، سال هاست به این سمت قدم برداشته اند.
با یک محاسبه کمی و عددی می توان امکان ساخت شهرهایی با توسعه افقی در کشور را اثبات کرد. بهطورمثال: اگر فرض گردد که مطابق با سرانههای ذکرشده در آیین نامه شورای عالی شهرسازی و معماری، به ازای هر نفر 106 مترمربع فضا برای کاربری های غیرمسکونی، نظیر فضاهای آموزشی، درمانی، تجاری و... در نظر گرفته گردد و برای هر خانوار ایرانی حتی 1000 مترمربع مساحت برای احداث مسکن لحاظ گردد، سطح مورداحتیاج برای جمعیت 85 میلیون نفری ایران، تنها معادل دو درصد از مساحت کشور خواهد بود!
نکته اینکه اگر پنجاه درصد از مساحت کل کشور را فضاهای سخت کویری، کوهستانی و جنگل ها و... در نظر بگیریم و از سطح اِشغال برای احداث شهرها و روستاها کسرکنیم، عدد فوق در نهایت چهار درصد از مساحت ایران را پوشش خواهد داد که البته سابقه تاریخی وجود شهرهای متعدد تاریخی نشان می دهد که بسیاری از منطقه ها سخت کویری و کوهستانی هم برای سکونت قابل مدیریت و احیا هستند. لازم به ذکر است در شرایط فعلی، کل مساحت اشغال شده به وسیله شهرها و روستاها حدود یک درصد از پهنه سرزمینی کشور است. این در حالی است که در ایران حدود هشتاد درصد از قیمت مسکن را قیمت زمین تشکیل میدهد و گزارشها نشان میدهد که امروزه شاخص دسترسی مؤثر به مسکن در ایران به بیش از نود سال رسیده است!
تحلیل اجمالی هزینههای توسعه افقی شهرها: موضوعاتی همانند: عوارض زیست محیطی، تغییر غیرطبیعی دمای شهر ناشی از ارتفاع و تراکم بالای ساختمانها، مسائل متأثر از کاهش جریان وزش باد و انباشت ذرات آلاینده در هوا، عدم بهره گیری اصولی از تابش و سایه مناسب، مسائل اطفاء حریق در برجها و افزایش بعضی صدمات در زلزله، ازجمله شواهدی است که در یک نگاه کلان و در بلندمدت مؤید پرهزینه تر بودن توسعه عمودی و مرتفعسازی نسبت به توسعه افقی شهرهاست.
افزون بر موارد فوق، یک مقایسه میان هزینه های احداث دو بافت مسکونی با تعداد سکنه برابر و فضاهای عمومی مشابه که یکی مرتفع (در حد پنج طبقه) و دیگری کمارتفاع و مطابق شاخصهای مندرج در این متن است، انجام شد. این تطبیق با فرض زمین رایگان برای هر دو نمونه مانند تجربه مسکن مهر (در دولت سیزدهم هم وعده تأمین زمین رایگان برای طرح چهار میلیون مسکن داده شده است) بدینگونه انجام گرفت که هزینه تمام آیتمها بهصورت تفکیکشده و مجزا با هم تطبیق داده شدند. این هزینهها هم شامل هزینههای عمومی نظیر مشاعات و تأسیسات شهری است که دولت باید آن را پرداخت کند، هم شامل هزینه های خصوصی است که مربوط به درون واحد مسکونی است و خود مالکین باید بپردازند.
نتایج این مقایسه اثبات کرد که در مجموع، هزینههای توسعه افقی بیشتر از هزینههای توسعههای عمودی نیست و اگر هزینه های بلندمدتی را که به آن ها اشاره شد لحاظ کنیم، هزینه های توسعه افقی به مراتب کمتر از هزینه های توسعه عمودی خواهد بود.
تحلیل اجمالی تأثیرات فرهنگی، روانی و اجتماعی مرتفع سازی و هزینههای مخفی تحمیل شده به دولت: نتایج تحقیقات علمی نشان می دهد که معماری شهری به اسم عامل بیرونی تأثیرگذار بر سلامت انسان ها، در صورت ارتفاع زیاد منشأ اثرات مخربی بر سلامت روانی انسان ها خواهد بود. افراد در روبروه با ساختمان های مرتفع، بیشتر دست به بزهکاری می زنند و درگیر مسائل رفتاری می شوند. چنانکه هرچه ارتفاع ساختمان ها بیشتر گردد، تأثیرات روانی بیشتری بر ناظران وارد شده و این امر سبب تنش و اضطراب در جامعه میگردد؛ تاجاییکه آمار نشان میدهد که افزایش تصاعدی جرم و جنایت در ساختمان های مرتفع بهمراتب بیشتر از ساختمان های کمارتفاع است. بعلاوه منظره ها متراکم و مرتفع شهری، به دلایل متعددی ازجمله افزایش استرس، کاهش توجه و تمرکز در ادراک، اختلال در اندازه کارایی و پرخاشگری، میتواند در بلندمدت منجر به بیماری های مزمنی مانند فشارخون و بیماری های قلبی گردد. پرواضح است که موارد فوق با افزایش حجم مراجعه به دادگاهها، آمار زندانها، مراجعه به بیمارستانهای روانی و تعداد افراد تحت پوشش مراکز حمایتی، ارتباط مستقیم دارد. در نتیجه هزینههای مخفیِ قابل توجهی برای دولت محسوب میگردد.
امید است که دولت مردمی با همدلی مجلس انقلابی و با رعایت سیاستها و ملاحظات مندرج در این بیانیه به خصوص خواسته ویژه بیانیه مبنی بر اجتناب از مرتفع سازی و تحمیل آپارتمان نشینی به خانواده ها و تأمین مسکن وسیع و امن با مالکیت مستقل برای هر خانواده بتواند گام مؤثری در پیشبرد اهداف بلند انقلاب اسلامی ایران بردارد.
و آخر دعوانا أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِین
منبع: خبرگزاری ایسنا