لزوم تکمیل زنجیره پژوهش
به گزارش وبلاگ ویونا، خبرنگاران/خوزستان استاندار خوزستان با بیان این که صحبت های کلی در مورد پژوهش که تکمیل کننده زنجیره پژوهشی نباشد کاری را به پیش نمی برد، گفت: مقاله ها و پژوهش های ما نباید ابتر باشند؛ در مورد ارتباط دانشگاه با صنعت همه اعم از دانشگاهیان و مسئولان بخش صنعت مقصر هستیم.

به گزارش خبرنگار وبلاگ ویونا، دکتر غلامرضا شریعتی در کارگروه آموزش، پژوهش و فناوری خوزستان که 15 آذرماه در سالن جلسات استانداری برگزار گردید، با بیان این که دانشگاه می تواند هم پژوهش های عرضه محور و هم پژهش های تقاضامحور را دنبال کند، اظهارکرد: گاهی جامعه احتیاج به محصول خاصی ندارد اما زمانی که دانشگاه متناسب با سایر پژوهش های صورت گرفته بتواند پژوهشی را دنبال کند که منجر به فراوری محصولی گردد و این محصول نیز باعث اصلاح یا بهبود برخی فرآیندها گردد، جامعه نیز مشتری چنین محصولی می گردد.
وی اضافه کرد: بنابراین مسأله کاربرد را در زمینه پژوهش های تقاضامحور یا عرضه محور می توان دنبال کرد و با توجه به این که پژوهش امری تدریجی و آرام است نباید این طور گفت که هر زمان اراده کنیم نتیجه ملموس پژوهش ها را فوراً می بینیم.
شریعتی با اشاره به زنجیره پژوهش ها که منجر به فراوری یک محصول می گردد، اعلام نمود: گاهی ممکن است برای برطرف یک احتیاج یا ساخت یک دستگاه یا دارو احتیاج به 100 پروژه تحقیقاتی و پژوهشی متوالی باشد تا آن محصول مورد نظر عرضه و فراوری گردد. این صحیح نیست که از هر پژوهشی انتظار یک نتیجه ملموس و محسوس داشته باشیم و اگر پژوهشی منجر به فراوری یک محصول یا برطرف یک احتیاج نگردد، آن را به فراموشی بسپاریم.
وی با تأکید بر اهمیت تکمیل زنجیره پژوهشی عنوان نمود: گاهی در جامعه احساس احتیاج به یک محصول یا کالای خاصی وجود دارد یا احساس می گردد اگر محصولی عرضه گردد جامعه مشتری و خواستار آن محصول خواهد بود و آن کالا یا محصول به نوعی در فرایند زندگی بهبود ایجاد می نماید؛ بنابراین زنجیره های مختلفی که منجر به فراوری و عرضه یک محصول می گردد باید تقسیم شوند و هر فردی بخشی از این کار را بر عهده بگیرد و آن را به صورت متوالی دنبال کند. اگر تمام این زنجیره را در یک بخش بخواهند دنبال نمایند به علت گستردگی کار نتیجه مد نظر حاصل نمی گردد، بنابراین ضروری است میان بخش های مختلف زنجیره های پژوهشی تقسیم و به صورت متوالی دنبال گردد.
استاندار خوزستان با اشاره به این که در کار پژوهشی برای برطرف احتیاج جامعه باید زنجیره آن را به صورت تدریجی و تقسیم به بخش های مختلف دنبال کرد، گفت: باید این گونه کار پژوهشی را به پیش برد تا در هر مرحله خوراک فکری و پژوهشی مرحله بعد فراهم گردد و با تکمیل زنجیره پژوهشی محصول مدنظر عرضه گردد. تحقیقات پژوهشی که در دانشگاه ها انجام می گردد، این گونه نیست که به درد نخورند؛ گاهی برخی از آن ها واقعاً بی فایده هستند اما بسیاری از آن ها دارای فایده هستند و به درد می خورند اما به علت این که فاقد نظام فکری هستند به فراموشی سپرده می شوند.
شریعتی با بیان این که مقاله ها و پژوهش های ما نباید ابتر باشند، گفت: در مورد ارتباط دانشگاه با صنعت همه اعم از دانشگاهیان و مسئولان بخش صنعت مقصر هستیم. از سوی دیگر به نوعی همه ما با توجه به این که فرایند جامعه از گذشته به این شکل بوده، بی تقصیر هستیم. دانشگاه باید مسئولیت کار را بر عهده بگیرد و دستگاه های اجرایی را آموزش دهد تا نسبت به پژوهش و تحقیقات احساس احتیاج نموده و با دانشگاه ها پیوند برقرار نمایند، اما فکر می کنم بسیاری از دستگاه های اجرایی ما اصلاً چنین احساسی نسبت به امر پژوهش ندارند.
وی با تأکید بر این که ضروری است ضرورت امر پژوهش را احساس کنیم، عنوان نمود: این ضرورت را متأسفانه احساس نمی کنیم. همچنین دستگاه های ما ضرورت فراوری ثروت به وسیله دانش را احساس نمی نمایند. در صورتی که اکنون در عمده کشورهای توسعه یافته پژوهش های دانشگاهی منجر به فراوری محصول می گردد و هزینه های هنگفت و سرسام آور این پروژه ها را نیز کمپانی ها و شرکت های آن کشورها تأمین می نمایند. آن ها زمانی که احساس احتیاج به پژوهش های دانشگاهی می نمایند با میلیون ها دلار سرمایه گذاری از پژوهش های دانشگاهی جهت فراوری محصول حمایت می نمایند.
استاندار خوزستان با بیان این که صحبت های کلی در مورد پژوهش که تکمیل نماینده زنجیره پژوهشی نباشد کاری را به پیش نمی برد، اظهار کرد: با تدوین سند آمایش علمی و فناوری خوزستان کاملاً موافق هستم و باید این سند، متناسب با احتیاجهای استان و همچنین آن دسته از احتیاجهایی که در صورت عرضه در استان مشتری پیدا می نماید، تدوین گردد؛ یعنی این سند در برگیرنده پژوهش هایی باشد که عرضه محصولات ناشی از آن باعث فعال تر شدن پتانسیل ها و استعدادهای استان، فراوری مولد و اشتغال باشد.
وی توضیح داد: با چنین فرایندی موافق هستیم و این سند باید با دخالت دانشگاه های مختلف در سطح استان، پارک علم و فناوری، دستگاه های مجری و اجرایی تدوین گردد که در زمینه های کشاورزی، صنعت و معدن، خدمات، گردشگری و مسائل اجتماعی و ... کار پژوهشی عمیق صورت بگیرد و راه حل نیز ارائه گردد و تمام این موارد باید در فضایی آرام و بدون دعوا و هیاهو با منطق و موضوع علم دنبال گردد تا به نتیجه مدنظر برسد.
شریعتی در مورد درخواست برخی اعضای کارگروه آموزش، پژوهش و فناوری خوزستان مبنی بر راه اندازی مراکز تحقیقاتی استراتژیک گفت: در این خصوص ایراداتی وجود دارد که فعلاً از دست ما خارج است. مطمئناً برخی مسئولان استانی بیشتر از مسئولان کشوری به احتیاجهای استان احاطه دارند اما کشور ما تاحدودی تمرکزگرا است و تشکیلات و چارت های سازمانی در مرکز متمرکز است.
استاندار خوزستان گفت: امکان راه اندازی چنین مراکزی در استان ها به ویژه خوزستان فراهم نشده است و من در دیداری که با رییس جمهور و معاونانشان داشتم تأکید کردم که خوزستان، استانی در حد یک منطقه است؛ بنابراین با توجه به وسعت و گستردگی و زیرساخت های استان باید اختیارات خوزستان متناسب با اختیارات یک منطقه باشد و در این زمینه بسته پیشنهاداتی نیز ارائه کردیم. در هر صورت سند آمایش فناوری باید تدوین گردد و ما آمادگی حمایت از تدوین این سند را داریم.
منبع: خبرگزاری ایسنا